Organiczny związek chemiczny czyli kofeina występująca w kawach oraz czekoladach niesie za sobą wiele kłopotów. Ma ona właściwości psychoaktywne. Dodawana jest ona do wielu napojów energetycznych i słodyczy, których zadaniem jest pobudzenie osoby, która z tego korzysta. Podobne właściwości ma teina, jaka jest kluczowym składnikiem herbat. Działa ona mnóstwo wolniej lecz dłużej aniżeli kofeina, w celu postępowania w jak najdłuższym czasie sprawności fizyczne oraz psychicznej.
Picie kawy lub kofeiny w wielkich ilościach jest wybitnie niebezpieczne. W szczególe wpływa na trudności z sercem, ma okazję sprawiać zgagę itp. Naukowcy stwierdzili, że kofeina ma prawo doprowadzić nawet do śmierci jeżeli w ludzkim organizmie ilość tego związku przekroczy 10 gramów. Jest to około 40- 120 filiżanek kawy. Szczególną uwagę powinny zwrócić damy jakie są w ciąży. Nosząc pod piersią swoja pociechę nie mogą nadużywać tych związków bo dawka nawet o połowę mniejsza dla noworodka ma okazję być śmiertelna.
Nie oznacza to, iż mamy absolutnie wycofać się z tych napoi – wypróbuj jak zaparzyć kawę w kawiarce. Należy najzwyczajniej w świecie kontrolować się pod względem ilości. Jeśli zauważymy, że jesteśmy zbytnio pobudzeni, serce bije, jak by miało zaraz wyskoczyć nam z piersi należy skonsultować się z lekarzem i ograniczyć teina czy kofeinę do śladowych porcji a najpoprawniej przestać je używać na pewien czas. W Polsce kultura picia herbaty nie jest bogata, jednakowoż to powoli się zmienia. Polacy coraz to chętniej sięgają po rozmaitego typu gatunki herbat doceniają Tobie rozpoznając jej walory i smak. Herbata doceniana jest zwłaszcza przez Chińczyków oraz Anglików.