Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkiem. Ten cienki, biały kawałeczek chleba ma ogromną symbolikę, ponieważ chleb przecież jest jednym z głównych symboli dobrobytu i szczęścia. Taka tradycja narodziła się przed wielu laty, ponieważ już w pierwszych wiekach naszej ery, gdzie stała się symbolem duchowej komunii. Z czasem zaczęto opłatki zabierać do swoich domów, dla osób jakie z różnego powodu nie miały możliwości uczestniczenia we mszy, aby w pewnym momencie stać się jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w Polsce, ale też między innymi we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Tradycyjne opłatki mają formę bardzo cienkich płatków z chleba. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, wypiekane dla bydła. W naszej tradycji jest nakazane, żeby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się jedynie z wody i białej mąki, bez żadnych innych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formowane są cienkie płaty, jakie wypiekane są następnie przez dwie minuty w piecu, a potem cięte i pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez okres całego roku, lecz największe jej spiętrzenie przypada na okres od września do grudnia. Normalne opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeżeli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do kościoła.
+Tekst Sponsorowany+